Bij Cipal Schaubroeck zetten we ons in om de toekomst van lokale overheden vorm te geven, met als doel het leven van burgers te verbeteren en het werk van overheidsmedewerkers te vereenvoudigen. In aanloop naar de hoogdag van de lokale democratie op 13 oktober delen drie van onze collega’s – Jessie, Olivier en Isabelle – hun persoonlijke verhaal over hun engagement in de lokale politiek en hoe dat aansluit bij de missie van Cipal Schaubroeck. Gebaseerd op hun drie verschillende politieke achtergronden is diversiteit troef, maar er is één constante: de goesting om te werken aan een leefbare en aangename maatschappij.

Isabelle Dehond, Jessie De Weyer en Olivier Collin
Het verhaal van drie collega’s: Isabelle Dehond, Jessie De Weyer en Olivier Collin

Waarom lokale politiek?

Jessie De Weyer, schepen in Beringen, kwam al jong in aanraking met de politiek via haar betrokkenheid bij het lokale jeugdhuis. “De afstand tussen het stadsbestuur en onze jeugdvereniging was groot. Toen ik werd gevraagd mee te schrijven aan het partijprogramma van N-VA voor de gemeenteraadsverkiezingen, zag ik dat als een kans om mijn ideeën te delen. Na zes jaar in de oppositie werd ik in 2019 schepen en in 2021 de eerste vrouwelijke voorzitter van de Limburgse provincieraad,” vertelt Jessie. Het directe effect van haar beslissingen op de gemeenschap is voor haar het meest waardevolle aspect van lokale politiek.

Olivier Collin, CD&V-kandidaat voor de provincieraadsverkiezingen in West-Vlaanderen, richt zich op de bescherming van erfgoed en duurzame ontwikkeling langs de kust. “Mijn focus ligt op het behoud van onze duinen en het bevorderen van de blauwe economie,” zegt hij. Door bruggen te bouwen tussen verschillende partijen, zoals in het dossier van het Thermae Palace Hotel, streeft hij naar duurzame oplossingen.

Isabelle Dehond, vijfde schepen in Aarschot, is vanuit Open-VLD al jaren actief in de lokale politiek. “Ik geloof dat, als je in een project gelooft, aan de zijlijn blijven staan geen optie is,” zegt ze. “Ik denk dat iedereen Aarschot heeft zien veranderen, en het is fijn om daar zelf een steentje aan bij te dragen.” Voor Isabelle draait het dus om het bijdragen aan tastbare veranderingen en het sociale aspect van haar rol, waarbij ook het ontmoeten van nieuwe mensen een belangrijke motivatie is.

Wat drijft hen?

Voor Jessie is transparantie en verantwoordelijkheid nemen essentieel. “Ik wil dat mensen begrijpen waarom beslissingen worden genomen, zelfs als ze niet populair zijn. Door duidelijk te communiceren, ontstaat er vaak meer begrip. Daarnaast vind ik het belangrijk dat mensen verantwoordelijkheid nemen. Ik zet mijn schouders onder een beleid dat verantwoordelijkheid nemen beloont, aangezien dat ook welvaart in onze maatschappij creëert.” Olivier wordt gezien als een belangrijke schakel in het beschermen van erfgoed. “Ik wil graag als brugfiguur optreden tussen verschillende partijen, om zo tot oplossingen te komen die voor iedereen werken,” zegt hij. Isabelle staat op haar beurt bekend om haar no-nonsense aanpak. “Ik probeer altijd onderbouwde oordelen te vellen en constructief samen te werken. Een goede samenwerking loont altijd.”

De link met Cipal Schaubroeck

De rol die deze drie medewerkers spelen binnen de lokale politiek, sluit nauw aan bij hun werk bij Cipal Schaubroeck. Olivier licht toe: “Bij Cipal Schaubroeck tillen we de digitale transformatie van overheden naar een hoger niveau, net zoals ik dat binnen de provincie wil doen,” Ook Isabelle ziet veel overeenkomsten tussen haar rol als Product Manager en haar werk in de politiek. “Zowel in Aarschot als bij Cipal Schaubroeck moeten er elke dag beslissingen worden genomen en moeten verschillende belangen worden afgewogen. Het vraagt om een procesgerichte aanpak, en dat maakt het werk zo uitdagend en boeiend.” Jessie, die momenteel politiek verlof heeft, benadrukt tot slot hoe belangrijk het is om inzicht te hebben in de werking van lokale besturen. “Bij Cipal Schaubroeck is het cruciaal om te begrijpen hoe een lokaal bestuur werkt om de juiste oplossingen op het juiste moment aan te bieden.”

Waarden als rode draad

Bij zowel Cipal Schaubroeck als in de politiek staan samenwerken, verantwoordelijkheid en het streven naar optimalisatie centraal. Of het nu gaat om het verbeteren van de digitale transformatie van overheden of het versterken van de lokale gemeenschap, Jessie, Olivier en Isabelle tonen dagelijks hoe hun engagement bijdraagt aan een betere toekomst, zowel binnen als buiten de muren van Cipal Schaubroeck.