Lille-BelgaImage

Eind 2021 migreerde de financiële afdeling van het Hoeilaartse bestuur hun Cipal Schaubroeck-toepassingen naar het CiPort-datacenter. In recordtijd – het overgrote deel van de tools waren binnen drie dagen beschikbaar in de cloud – kon het bestuur zo genieten van een ijzersterke beveiliging. Dit zowel op vlak van cybersecurity als bijvoorbeeld back-ups en ‘disaster recovery’. Bovendien kunnen de medewerkers nu eenvoudiger van thuis werken zonder VPN.

Ransomware als de druppel

Binnen het bestuur leefde al een tijdje het idee om meer in te zetten op de cloud. Een migratie was echter nog niet aan de orde tot een Ransomware-aanval op de lokale server het proces in een stroomversnelling bracht. Brecht Van den Bogaert, financieel directeur van Hoeilaart, vertelt: “Dat de cloud de toekomst is, daar zijn we in het bestuur wel van overtuigd. Daar wilden we in de komende jaren op inzetten. De cyberaanval bracht daar verandering in. Hoewel de aanval niet leidde tot het lekken van gegevens, versleutelde het wel onze servers waardoor we aan geen enkele toepassing of data konden. We zijn meteen gaan aankloppen bij onze softwareleveranciers om een oplossing te vinden.”

Snel ingrijpen

Voor de financiële afdeling was twee weken of langer zonder hun applicaties werken geen optie. Die urgentie begreep Cipal Schaubroeck ook, weet Cindy Denies, financieel deskundige bij het bestuur: “Op maandag namen we contact met hen op en op woensdag konden we al voor het grootste gedeelte weer aan de slag. De laatste zaken aanpakken heeft daarna nog even geduurd omwille van de complexiteit van verschillende programma’s en hun afhankelijkheden, maar we konden tenminste verder.”

Zekerheid

Het hoofddoel was terug aan de slag kunnen, maar de migratie naar het CiPort-datacenter brengt Hoeilaart nog andere voordelen. Dat ze nu met een gerust hart aan de slag kunnen is daar één van vertelt Van den Bogaert: “Als vroeger onze interne IT-persoon uitviel of met vakantie ging, dan zat je een tijd zonder ondersteuning. Nu weet je dat er voortdurend een team van experten bezig is met je toepassingen. Bovendien kan je de veiligheidsmaatregelen en uptime van zo’n datacenter bijna onmogelijk dupliceren. Of toch niet zonder er een gigantische som geld en tijd tegen te smijten. Al die zaken geven een groot gevoel van zekerheid. Als de media in de toekomst nog cyberkwetsbaarheden rapporteert, zullen wij er geen nachtrust aan verliezen. We weten dat Cipal Schaubroeck hun beveiliging snel zal updaten en dat er steeds de nodige back-ups zijn.”

“Niet alleen op vlak van cyberveiligheid ben je gerust”, vult Denies aan. “Wat als je gebouw en dus servers afbranden? Of er een overstroming plaatsvindt? We zijn in al die scenario’s gewoon beter beschermd nu we in het CiPort-datacenter zitten.”

Thuiswerk

Een klein, maar toch niet onbelangrijk voordeel is een vlotte manier om thuis te werken aldus Cindy Denies: “Thuiswerk is niet meer weg te denken in de samenleving. Dat eenvoudiger maken is dus belangrijk. Met onze lokale servers moest er altijd een VPN worden opgezet. Nu loggen we gewoon in via het webportaal van Cipal Schaubroeck. Dat is een kleinigheid, maar maakt het wel aangenamer werken.”

Korte communicatielijnen

Niet alleen de migratie gebeurde snel, ook de communicatielijnen met de Cipal Schaubroeck-consultant waren erg kort. “De helpdesk was ons eerste contact,” vertelt Brecht Van den Bogaert, “maar al snel kregen we een eigen projectmanager zodat we één duidelijk aanspreekpunt hadden.  Hij zorgde voor de communicatie naar de verschillende verantwoordelijken en rapporteerde dan aan ons. Dat gebeurde steeds zeer gestructureerd in dagelijkse update-calls met lijsten van actiepunten. Geen eindeloos over en weer sturen met escalaties en meetings, wel concrete actie. Zo kregen wij het gevoel dat het vooruit ging wat een echte verademing was. Alleen maar lof dus voor onze consultant!”

Een toekomst in de cloud?

Voor de financiële afdeling van Hoeilaart is de overstap naar CiPort: een reis zonder terugkeer. Van den Bogaert: “Wat is overgezet zullen we nooit meer lokaal draaien. Andere migraties plannen we niet meteen. Daarvoor moeten we eerst nog een aantal zaken evalueren. Het zou bijvoorbeeld handig zijn om al onze applicaties – ook die van andere leveranciers – onder te brengen in één cloud. We weten dat dit technisch kan bij Cipal Schaubroeck, maar daar zijn we nog niet.”

Meer info?

Spreek hierrond met uw relatiebeheerder of met Bart Van Hove (bart.vanhove@cipalschaubroeck.be).